За ФАО и Агрометео.мк


Agrometeo.mk е специјализирана Веб страница за агрометеоролошка прогноза, која на едноставен и разбирлив начин ги презентира информациите потребни на земјоделците за преземање на соодветни агротехнички мерки.

Со Веб страната управува Управата за хидрометоролошки работи на Република Македонија (УХМР), а истата е реализирана во рамки на проектот “Намалување на ранливоста на земјоделството кон климатски промени”, финансиран од Организацијата за xрана и земјоделство на Обединетите Нации (ФАО), кој се спроведе во периодот 2015 - 2017 година во партнерство со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија.

Во рамки на проектот се набавени и три модерни автоматски метеоролошки станици, инсталирани на три локации: Градско, Кочани и Струмица, со кои управува УХМР, на кои локации се произведуваат стратешки земјоделски култури: градинарски, овошни и ориз, за коишто е многу важно редовното следење на временските прилики. Временските податоци обезбедени преку метеоролошките станици се од сега достапни на земјоделците преку Агрометео.мк во вид на временски (дневни и сезонски) прогнози, аларми (метео-аларми, аларми за болести кај растенијата, агро-аларми: поволни / неповолни услови за прскање / работа на терен), фенолошки набљудувања, вклучително фенолошки фази за растенија по региони, како и информации во форма на документи за преземање (временска прогноза и информации и агро-прогнози)

Прогноза

Прогноза за 01.04.2020

Снежна покривка до изутрина (во см): 16 Дебар, 15 Попова Шапка, 14 Крушево, 11 Маврово, Пожаране,

8 Лазарополе, Ѓуриште, 7 Прилеп, 6 Битола, 5 Тетово, 4 Тополчани, 3 Скопје-З.Рид, Штип, 1 Берово.

Врнежи за изминатите 24 часа (во л/м2): 18 Дебар, 12 Маврово, Претор, Крушево, 11 Пожаране, 10

Охрид, 8 Лазарополе, 7 Тетово, Битола, Прилеп, 6 Тополчани, Штип, Д.Капија, Дојран, 5 Ѓуриште, Берово,

4 К.Паланка, Струмица, 3 Скопје-З.Рид.

Времето денес (01.04 2020 год.): Облачно со врнежи од снег, а само во југоисточните делови од дожд и

снег. На повеќе места количината на наврнат воден талог ќе биде над 25 л/м2, а најмногу врнежи ќе има во

западните и јужните делови. Снежна покривка ќе се формира речиси во целава земја, на пониските места

и над 10 см, во Пелагонија околу 20 см, а на планините и повеќе. Ќе дува слаб до умерен ветер од

северен правец, особено кон крајот на денот.Максималната температура ќе биде во интервал од 0 до 4ст.

Времето и метеоролошки параметри за Скопје: Облачно со врнежи од снег во текот на целиот ден и во

вечерните часови, при што ќе се формира снежна покривка. Ќе дува слаб до умерен северен ветер.

T= 1 °C, P= 979 hPa, U= 95 %, V= 3 m/s.

НАЈАВА: Утре ќе преовладува сончево време со умерена облачност и со слаб до умерен

северен ветер. Претпладнето сеуште ќе има повремени врнежи од снег во источните делови.

Утринските температури до сабота во поголем дел од земјава ќе се спуштаат под нула, но се

очекува на места да се задржи снежната покривка. За време на викендот ќе има локален дожд.

За повеќе информации на следниот линк: https://uhmr.gov.mk

Агрометеоролошка прогноза

Состојба на земјоделските култури во Република Северна Македонија и агрометеоролошка прогноза  за периодот после  27.03.2020 год.

Промената на времето, врнежите од снег и наглото заладување во голема мерка го сменија текот на земјоделското производство, особено со појавата на негативни утрински температури во текот на изминатата седмица.

Во вакви временски услови во овој период најмногу на удар беше кајсијата посебно раните сорти каде имаше и заметнување на плод, фаза во која и негативни температури од -0.6 или -1 оС може да предизвикаат штети, но и останатите коскести видови на овошки беа во фаза на оплодување или полно цветање во зависност од реонот.

Сепак штети се очекуваат, но не од катастрофални размери туку само со проредување на родот, барем засега, од овој бран.

Слична состојба и слични временски услови не очекуваат и во наредната седмица, но со нешто повисоки температури на воздухот кои очекуваме постепено да ја загреваат атмосферата и да имамеме подобрување. Но, снегот на планините во секое време предупредува на можна појава на мраз во деновите кога ќе дојде разведрувањето.

Останатите култури, како есенските посеви воопшто не се засегнати со ваквите временски услови, а врнежите од дожд само ја наполнија влагата во почвата која и понатаму останува приоритет.

Јаболчестите видови овошки поради покасното отпочнување на  вегетацијата беа во фази кои издржуваат вакви негативни температури.

Состојбата воопшто не е невообичаена за месец март, според климатолошките податоци сме имале и во изминатиот период вакви временски состојби.

Преземи документи

Преземи агро документи